Események

Jelenleg nincsenek események.

Gyengénlátó verzió

 

 

USZT logo

Magyarország Megújul Logo

EU logo

Megvalósítás, eredmények

Tartalomjegyzék
Megvalósítás, eredmények
Megvalósítás
Minden oldal

A rekonstrukció kivitelezése: megvalósítás, eredmények

Első pályázati szakasz – előkészítés

Az 1951 óta védett Zirci Arborétum Természetvédelmi Terület megőrzése nem biztosítható átfogó rekonstrukció nélkül. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Arborétumok és gyűjteményes kertekre kiírt pályázatának első szakaszában, a Zirci Arborétum rekonstrukciójának előkészítésére nyert támogatással a 2009. év végéig elkészültek a felújítás tervei. Az 1951 óta országos jelentőségű védett természeti területen tervezett rekonstrukció az Arborétum angolkerti jellegének megőrzését és helyreállítását szolgálja: a bejárat melletti tó kotrásával, a műtárgyak (zsilip, vízkivételi mű, kő partfal, híd) helyreállításával, a tó egyik oldalán és a Cuha-patak mellett új vizes élőhely kialakításával, idős fák megőrző kezelésével, tisztások helyreállításával, a növényzet kiegészítésével és a védelmi kerítés cseréjével.

Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány (RMT) szerint véglegesített program készült,

A tervezési program véglegesítése, feltételek meghatározása Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány alapján történt, mellyel párhuzamosan készült a rekonstrukció koncepcióterve a szükséges szakértői munkákkal kiegészítve - a koncepcióterv az RMT alátámasztását szolgálta. Az RMT kétszeri minőségbiztosítási ellenőrzés után (DELOITTE) elfogadásra került. A műszaki, vízügyi és növényzet rekonstrukció tervei párhuzamosan készültek, az RMT jóváhagyása után, annak megfelelően kerültek véglegesítésre. A pályázati kiírás többszöri változása miatt szükség volt az RMT 2008. őszi módosítására, valamint a 2009. évben történő kiegészítésére is, melybe beépültek a kivitelezéssel kapcsolatos legfontosabb organizációs feltételek.

A 2009. év első felében kerültek beszerzésre a jogerős engedélyek. Az engedélyezési eljárások jogszabályi változások mellett folytak. A növényzet rekonstrukcióját az idős fák műszeres vizsgálatával alapoztuk meg, melynek szakértői véleménye alapján készültek a kertészeti tervek. A műszaki szakvélemények, engedélyezési és kiviteli tervek és engedélyek beszerzése megtörtént a 2009. év őszéig.

A kiviteli tervek elkészítése előtt a NP szakmai körében bemutatásra került a rekonstrukció, a részletes tervekbe a felmerült szakmai észrevételek beépültek. A Zirci Természettudományi Múzeumban történt ismertetés, valamint azt megelőző konzultációval a helyi kutatók észrevételei is beépültek.

A kivitelezési szakasz előkészítése során a kommunikációs tervbe foglalt tájékoztatás megtörtént, az esélyegyenlőség és fenntarthatóság szempontjait kiemelten kezeltük – a kivitelezés előkészítésénél és a közbeszerzésbe beépített szempontok, elvárások megfogalmazásánál.

A 2. forduló pályázati dokumentációja 2009 szeptemberében került benyújtásra.